لیپوساکشن چیست و برای چه افرادی مناسب است؟
به گزارش دوست بلاگ، لیپوساکشن (Liposuction) که به آن لیپو هم می گویند، یکی از پنج جراحی پلاستیک محبوب در سراسر دنیا است. این جراحی برای حذف هدفمند چربی های نامطلوب از بدن طراحی شده است. لیپوساکشن در کنار فوایدی که دارد ممکن است عوارض جانبی هم ایجاد کند. بنابراین انجام آن به وسیله یک جراح باتجربه از اهمیت زیادی برخوردار است. در این مقاله از خبرنگاران مگ به این سوال که لیپوساکشن چیست، چگونه انجام می گردد و برای چه کسانی مناسب است پاسخ می دهیم. سپس عوارض احتمالی آن را آنالیز می کنیم. با ما همراه باشید.
عمل لیپوساکشن چیست؟
لیپوساکشن یک نوع جراحی زیبایی برای حذف چربی است. این جراحی می تواند سلول های چربی (آدیپوسیت ها) را از بخش خاصی از بدن شما که می خواهید ظاهر آن را بهبود ببخشید، به طور دائم حذف کند. به عبارت دیگر، لیپوساکشن به خلاص شدن از شر رسوبات چربی که به رژیم غذایی و ورزش پاسخ نمی دهند، یاری می نماید.
لیپوساکشن 360 درجه چیست؟
لیپوساکشن 360 درجه که با نام لیپو360 هم شناخته می گردد، چربی های ناخواسته را از نواحی مختلف بدن به طور هم زمان حذف می نماید. لیپو360 روی قسمت میانی بدن تمرکز دارد که شامل قسمت فوقانی و پایین شکم و فضای بالای استخوان هیپ است. البته گاهی اوقات ممکن است پشت بدن را هم شامل گردد. لیپوساکشن سنتی چربی را فقط از یک بخش از بدن شما حذف می نماید.
دلایل انجام لیپوساکشن چیست؟
مردم اغلب برای حذف چربی از نواحی خاصی از بدن به سراغ لیپوساکشن می روند. اندازه چربی حذف شده در لیپوساکشن نسبتا محدود است. بنابراین این روش درمانی برای کاهش وزن کلی بدن گزینه مناسبی محسوب نمی گردد. علاوه بر این، نمی تواند استرچ مارک (ترک های پوستی) و سلولیت را از بین ببرد.
در بیشتر موارد، لیپوساکشن به دلایل زیبایی انجام می گردد. با این حال، گاهی اوقات ممکن است به برطرف مسائل زیر یاری کند:
- ژنیکوماستی (افزایش بیش از حد بافت سینه در مردان)
- لنف ادم (تورم بافت به علت آسیب سیستم لنفاوی و تجمع مایع غنی از پروتئین)
- لیپوم (توده چربی خوش خیم که معمولا در میانسالی تشخیص داده می گردد)
لیپوساکشن در کدام نواحی بدن انجام می گردد؟
شما می توانید در هر نقطه ای از بدن خود که دارای رسوبات چربی است، عمل لیپوساکشن انجام دهید. برخی از رایج ترین نواحی بدن برای انجام این جراحی عبارتند از:
- شکم و کمر
- پشت یا قفسه سینه
- صورت، گونه ها، چانه یا گردن
- باسن
- قسمت داخلی زانو، ساق پا یا مچ پا
- ران
- بازو
لیپوساکشن برای چه افرادی مناسب است؟
برای اینکه عمل لیپوساکشن موثر و ایمن باشد باید از شرایط خاصی برخوردار باشید. به طور کلی، متخصصان این نوع جراحی را برای افراد زیر مناسب می دانند:
- بزرگسالان با وزن میانه یا کمی بالاتر از حد میانه
- افرادی که پوست سفت با قابلیت ارتجاعی خوب دارند
- بزرگسالانی که از شرایط سلامتی مناسب برخوردارند
- افرادی که چربی انباشته شده در بدن آن ها به رژیم غذایی و ورزش پاسخ نمی دهد
- افراد غیرسیگاری
- کسانی که توقع آن ها در خصوص نتیجه جراحی واقع بینانه است
این ها شرایط رایجی هستند که قبل از انجام لیپوساکشن به وسیله پزشک ارزیابی می شوند. اگر می خواهید بدانید که کاندیدای مناسبی برای لیپوساکشن هستید یا خیر، به جراح پلاستیک مراجعه کنید.
لیپوساکشن برای چه کسانی مفید نیست؟
برخی عوامل می توانند باعث ناموفق بودن عمل لیپوساکشن شوند یا سلامت عمومی شما را تهدید نمایند. اگر موارد زیر در خصوص شما صدق می نماید، ممکن است کاندیدای مناسبی برای لیپوساکشن نباشید:
- کم وزن هستید.
- شاخص توده بدنی (BMI) شما بالاتر از 25 است.
- به یک بیماری یا مشکل جدی مبتلا هستید که روند بهبودی را بعد از جراحی مختل می نماید.
- از نتیجه لیپوساکشن توقع واقع بینانه یا منطقی ندارید.
- کیفیت پوست تان پایین است.
لیپوساکشن به تنهایی نمی تواند شلی و افتادگی پوست را بهبود بخشد. این مسائل بعد از کاهش وزن شدید رایج هستند. اگر هدف شما خلاص شدن از شر شلی پوست است، احتمالا پزشک لیپوساکشن را همراه با برداشتن پوست اضافی توصیه خواهد نمود.
انواع عمل لیپوساکشن
تا این بخش از مقاله متوجه شدید که لیپوساکشن چیست و برای چه افرادی مناسب است. اکنون باید با انواع آن آشنا شوید. انواع مختلف لیپوساکشن عبارتند از:
1. لیپوساکشن تامسنت
لیپوساکشن تامسنت ((Tumescent liposuction) محبوب ترین و رایج ترین نوع این جراحی است، اگرچه نسبت به سایر روش ها بیشتر طول می کشد. لیپوساکشن تامسنت با تزریق یک محلول دارویی به منطقه ها مورد نظر انجام می گردد. این محلول حاوی بی حس نماینده، اپی نفرین (برای انقباض عروق خونی) و سالین (آب نمک) است که همگی با چربی ساکشن می شوند.
2. لیپوساکشن فوق مرطوب (سوپر-وت)
لیپوساکشن فوق مرطوب (Super-wet technique) مشابه لیپوساکشن تامسنت است، اما در آن از مایع کمتری استفاده می گردد. لیپوساکشن فوق مرطوب زمان کمتری می برد، اما محتمل است برای کاهش درد به داروهای آرام بخش بیشتری احتیاج داشته باشد.
علاوه بر این، ممکن است با تکنیک های مرطوب و خشک روبرو شوید که حتی از مایعات کمتری استفاده می نمایند یا اصلا شامل هیچ مایعی نیستند. امروزه معمولا از این تکنیک ها استفاده نمی گردد، چون ممکن است با خونریزی شدید همراه باشند.
3. لیپوساکشن با یاری اولتراسوند
لیپوساکشن با یاری اولتراسوند که به آن لیپوساکشن اولتراسونیک (Ultrasonic liposuction) هم می گویند، شامل استفاده از امواج اولتراسوند (مافوق صوت) برای تبدیل سلول های چربی به مایع است. گاهی اوقات از این روش در ترکیب با تکنیک تامسنت استفاده می گردد.
4. لیپوساکشن با یاری لیزر
در این نوع جراحی که لیپوساکشن لیزری (Laser liposuction) نامیده می گردد، جراح سلول های چربی را به یاری انرژی لیزر به حالت مایع درمی آورد تا بتواند آن ها را به طور یکنواخت تخلیه کند.
لوله هایی که در لیپوساکشن لیزری برای تخلیه چربی استفاده می شوند از لوله های به کاررفته در انواع دیگر لیپوساکشن کوچکتر هستند. به همین علت، این نوع لیپوساکشن برای صورت، گردن یا چانه گزینه بهتری محسوب می گردد. بعلاوه انرژی لیزر به تحریک فراوری کلاژن یاری می نماید که این می تواند افتادگی پوست را بعد از جراحی کاهش دهد.
چگونه برای عمل لیپوساکشن آماده شویم؟
قبل از جراحی در خصوص اهداف و انتظارات خود، نوع لیپوساکشنی که برای شما مناسب است، اثربخشی و ایمنی جراحی، هزینه و آزمایش های مورد احتیاج با پزشک صحبت کنید. بعلاوه اطلاعات ضروری شامل شرایط سلامتی، سبک زندگی، رژیم غذایی و لیست داروها یا مکمل های مصرفی را در اختیار پزشک قرار دهید.
دستورالعمل های پزشک را به دقت دنبال کنید. اگر سیگار می کشید، احتمالا از شما خواسته می گردد که از یک تا 2 هفته قبل از جراحی آن را ترک کنید. به علاوه، ممکن است لازم باشد برخی از داروها یا مکمل های غذایی را کنار بگذارید.
لیپوساکشن چگونه انجام می گردد؟
اکنون که متوجه شدید لیپوساکشن چیست و چه انواعی دارد، بهتر است درباره نحوه انجام آن اطلاعات کسب کنید. در صورتی که حجم چربی برداشته شده کم باشد، ممکن است جراحی در مطب یا کلینیک انجام گردد. اما اگر اندازه چربی زیاد باشد یا هم زمان چند نوع جراحی انجام گردد، احتمالا باید به بیمارستان بروید. در هر صورت، از یکی از نزدیکان خود بخواهید که شما را بعد از جراحی به خانه برگرداند و حداقل شب اول در کنارتان بماند.
نحوه انجام لیپوساکشن به نوع جراحی بستگی دارد. اما معمولا پزشک:
- از داروی بیهوشی یا بی حسی موضعی برای کاهش درد استفاده می نماید.
- با استفاده از چاقوی جراحی در ناحیه مورد نظر برش های کوچک ایجاد می نماید.
- یک دستگاه مکنده متصل به یک ابزار کوچک فولادی ضدزنگ به نام کانولا را بین پوست و عضله قرار می دهد. سپس کانولا را داخل بدن حرکت می دهد تا چربی بشکند یا به حالت مایع درآید.
- چربی اضافی را با استفاده از یک ابزار خاص تخلیه می نماید.
- برش های ایجادشده روی بدن را با بخیه می بندد.
مدت زمان لیپوساکشن به اندازه چربی برداشته شده و تعداد نواحی تحت درمان بستگی دارد. این جراحی می تواند از 30 دقیقه تا چند ساعت طول بکشد.
مراقبت های بعد از عمل لیپوساکشن
در این بخش مراحل بهبودی بعد از جراحی لیپوساکشن را شرح می دهیم.
سه روز اول
برای تسریع زمان بهبودی یا یاری به کاهش تورم و درد، ضروری است تا چند هفته از گن مخصوص بهره ببرید. بعلاوه می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه یا داروهای تجویزشده به وسیله پزشک برای تسکین درد یاری بگیرید.
در دوران نقاهت مایعات فراوان بنوشید و از خوردن غذاهای شور که باعث افزایش تورم می گردد خودداری کنید. علاوه بر این، توصیه می گردد از دوستان یا اعضای خانواده خود بخواهید که برای آشپزی، مراقبت از بچه ها و سایر فعالیت های روزمره به شما یاری نمایند.
یک تا 2 هفته اول
بسیاری از افراد می توانند حداکثر تا 2 هفته بعد از جراحی به سر کار خود برگردند، اما زمان مناسب بین افراد مختلف فرق دارد. اگر کار شما به فعالیت بدنی فشرده احتیاج دارد، ممکن است لازم باشد آن را دیرتر آغاز کنید.
پس از یک ماه
پس از یک ماه، درد و تورم به طور قابل توجهی کاهش می یابد. علاوه بر این، می توانید به تدریج نتیجه جراحی را مشاهده کنید.
بعد از یک ماه و نیم
در این زمان تورم و کبودی به طرز چشمگیری از بین رفته است. درنتیجه، دیگر احتیاجی به پوشیدن گن ندارید و احتمالا می توانید فعالیت های منظم از جمله ورزش را از سر بگیرید.
به یاد داشته باشید که مدت زمان بهبودی از فردی به فرد دیگر فرق دارد و به محل جراحی و اندازه چربی برداشته شده بستگی دارد. با این حال، به طور میانگین حدود 6 ماه طول می کشد تا کاملا بهبود یابید و نتیجه نهایی لیپوساکشن را ببینید.
مزایای لیپوساکشن چیست؟
مزایای لیپوساکشن عبارتند از:
- حذف چربی های سرسخت که به رژیم غذایی و ورزش پاسخ نمی دهند
- بهبود شکل ظاهری بدن
- اسکار (جای زخم) بسیار کم بعد از جراحی
شایع ترین عوارض لیپوساکشن چیست؟
از عوارض شایع لیپوساکشن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- واکنش منفی به داروی بیهوشی
- عفونت
- بی حسی
- کبودی
- اسکار
- تورم مداوم
- بهبود آهسته یا ضعیف زخم
- پوست شل، برآمده یا مواج
- ایجاد فرورفتگی در پوست
- ترومبوز ورید عمقی
- نتیجه نامطلوب
- سوختگی (در اثر لیپوساکشن اولتراسونیک یا لیزری)
- تغییر رنگ پوست یا تغییر در احساس پوست
زمان مراجعه به پزشک
اگر بعد از جراحی لیپوساکشن با مسائل زیر روبرو شدید، با پزشک خود تماس بگیرید:
- درد طولانی مدت یا شدید
- تورم شدید
- نشت مایع یا خون از محل جراحی
- تب
- تنگی نفس یا درد قفسه سینه
کلام پایانی
لیپوساکشن می تواند یک راه چاره دائمی برای خلاص شدن از رسوبات چربی سرسخت باشد. اگر رژیم غذایی و ورزش را امتحان نموده اید اما چربی از برخی از قسمت های بدن تان حذف نمی گردد، با پزشک در خصوص مزایا و عوارض احتمالی لیپوساکشن صحبت کنید.
این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منابع: healthline, my.clevelandclinic
منبع: دیجیکالا مگ