2 طرز تهیه مربای زغال اخته با هسته و بدون هسته
به گزارش دوست بلاگ، مربای زغال اخته از و خوشمزه است. مربای زغال اخته رو هم به صورت با هسته و هم بدون هسته می توانید درست کنید. در این مقاله از در ، ما طرز تهیه مربای زغال اخته را به 2 روش با هسته و بدون هسته به شما آموزش می دهیم و همه فوت و فن های کاربردی پخت و نگهداری مربای ذغال اخته رو هم به شما آموزش می دهیم.

طرز تهیه مربای زغال اخته در یک نگاه
برای تهیه مربای زغال اخته، ابتدا چوب های زغال اخته را جدا نموده و آن ها را کاملاً بشویید. پس از خشک شدن، زغال اخته ها را بدون جدا کردن هسته در قابلمه لعابی بریزید و شکر را به آن ها اضافه کنید. مواد را هم بزنید تا شکر به خوبی با میوه ها ترکیب گردد، سپس قابلمه را به مدت 10 ساعت در یخچال قرار دهید تا آب بیندازد. پس از آن، قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید و کف روی مربا را جدا کنید. وقتی مربا غلیظ شد و زغال اخته ها نرم شدند، حرارت را قطع نموده و بلافاصله آبلیمو و وانیل را اضافه کنید. پس از خنک شدن، مربا را در شیشه بریزید و نگهداری کنید.
شما می توانید میزان مواد اولیه، جزییات و مراحل طرز تهیه مربای زغال اخته را در ادامه این مطلب بخوانید.
مواد لازم برای تهیه مربای زغال اخته خانگی
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
زغال اخته | 1 کیلوگرم |
شکر | 800 گرم |
آبلیمو | 1 قاشق غذاخوری |
وانیل | 1 قاشق چای خوری |
میزان کالری مربای زغال اخته در 100 گرم: حدود 278 کیلوکالری
مدت زمان آماده سازی و استراحت مواد اولیه: 10 تا 12 ساعت
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت مربای زغال اخته: 1 ساعت
مراحل طرز تهیه مربای زغال اخته با هسته
مربای زغال اخته یکی از چاشنی های لذیذ و خوش طعم برای یا به عنوان تزیین روی و شیرینی است که به راحتی می توانید در خانه آن را درست کنید و از بهره ببرید.
مرحله اول: زغال اخته را با شکر مخلوط کنید
در اولین مرحله طرز تهیه مربای زغال اخته، چوب زغال اخته ها را جدا کنید. آن ها را کاملا بشویید و اجازه دهید آب اضافی خود را از دست بدهند. وقتی زغال اخته ها خشک شدند، بدون این که هسته آن ها را جدا کنید، زغال اخته ها را در یک قابلمه لعابی بریزید. شکر را به زغال اخته ها اضافه کنید. با یک قاشق زغال اخته ها و شکر را به هم بزنید تا شکر لا به لای زغال اخته ها برود.
شکر را به صورت خرید و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله دوم: زغال اخته را روی حرارت قرار دهید تا بجوشد
روی ظرف را بپوشانید و قابلمه را به مدت 10 ساعت در یخچال قرار دهید تا به خوبی آب بیندازد و دانه های شکر با آب زغال اخته ذوب گردد. سپس قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید. همزمان که مربا در حال پخت است، کف روی مایع را جدا کنید و دور بریزید.
مرحله سوم: وانیل و آبلیمو را به مربا اضافه کنید
اجازه دهید مایه مربای زغال اخته غلیظ گردد و قوام پیدا کند. زغال اخته ها باید کاملا نرم شوند و بپزند. سپس حرارت را قطع کنید. بلافاصله بعد از خاموش کردن شعله، آبلیمو و وانیل را اضافه کنید. مواد را به هم بزنید و صبر کنید تا مربای زغال اخته خنک گردد. مربا را در بطری شیشه ای بریزید و آن را سرو کنید.
برای خرید آبلیمو و وانیل از فروشگاه های به صورت خرید حضوری و اینترنتی می توانید اقدام کنید.
مواد لازم برای تهیه مربای زغال اخته بدون هسته
مواد اولیه | میزان مورد احتیاج |
زغال اخته | 1 کیلوگرم |
شکر | 1 کیلوگرم |
آبلیمو | 1 قاشق غذاخوری |
وانیل | 1 قاشق چای خوری |
مدت زمان آماده سازی و استراحت مواد اولیه: 10 تا 12 ساعت
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت مربای زغال اخته بدون هسته: 1 ساعت
مراحل طرز تهیه مربای زغال اخته بدون هسته
مربای زغال اخته را بدون هسته هم می توانید درست کنید.
مرحله اول: زغال اخته ها را بشویید و هسته آن ها را جدا کنید
زغال اخته ها را پاک کنید و بشویید. بعد از این که آن ها را در صافی ریختید و آب خود را از دست دادند، روی پارچه نخی بریزید تا خشک شوند. یک نی را از قسمت بالای زغال اخته فرو کنید و هسته آن را بیرون بیاورید مثل . زغال اخته ها را در یک قابلمه لعابی بریزید و شکر را لا به لای آن ها بپاشید. درب قابلمه را بگذارید و آن را 8 تا 10 ساعت در یخچال بگذارید تا محتویات داخل آن استراحت کند.
مرحله دوم: زغال اخته را روی حرارت ملایم بگذارید
وقتی زغال اخته ها آب انداخت و شکر حل شد، به میزان 1/2 لیوان دسته دار فرانسوی آب به زغال اخته ها اضافه کنید. (اگر زغال اخته ها سفت هستند) قابلمه را روی حرارت قرار دهید و اجازه دهید زغال اخته ها روی شعله ملایم بپزند. مایه مربا باید به قوام برسد و غلیظ گردد. در این مرحله کف روی مربا را با قاشق جدا کنید.
مرحله سوم: حرارت را خاموش و وانیل و آبلیمو را اضافه کنید
حدود 30 تا 40 دقیقه بعد مربای زغال اخته غلیظ می گردد و زغال اخته ها نرم می شوند و می پزند. شعله را خاموش کنید و وانیل و آبلیمو را اضافه کنید. با قاشق مواد را به هم بزنید. روی ظرف را دم کنی قرار دهید و 15 تا 20 دقیقه صبر کنید تا طعم وانیل و آبلیمو به خورد مربا برود. سپس درب ظرف را بردارید و اجازه دهید سرد گردد. بعد از خنک شدن مربا، آن را در شیشه مربا بریزید و سرو کنید.
برای خرید انواع از جمله مربای زغال اخته به وسیله فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی اقدام کنید.
نکات مهم در طرز تهیه مربای زغال اخته بدون کپک و شکرک
- از زغال اخته های سالم و رسیده، بدون لک و له شدگی برای درست کردن مربای زغال اخته بهره ببرید.
- مربای زغال اخته را ترجیحا در قابلمه لعابی درست کنید.
- اگر زغال اخته ها سفت بودند، میزان شکر را بیشتر بریزید. با توجه به شیرینی یا ترشی زغال اخته، می توانید شکر را هم میزان یا 1/5 برابر زغال اخته در نظر بگیرید. چون شیرینی مربا باید به ترشی آن غالب باشد.
- بعد از جوشیدن آب روی زغال اخته، کف روی آن را بگیرید و دور بریزید. این کار باعث شفاف شدن مربا می گردد.
- در قابلمه یا ظرفی که مربای زغال اخته را در آن درست می کنید، نبندید. بستن درب ظرف باعث می گردد رنگ مربا تیره گردد. کافی است حرارت را روی درجه خیلی ملایم تنظیم کنید تا مایه مربا قوام پیدا کند.
- از قاشق یا کفگیر تمیز و خشک برای برداشتن مربا بهره ببرید. ورود رطوبت یا آلودگی به وسیله قاشق می تونه باعث فساد سریع تر مربا گردد.
- از افزودن مواد تازه به مربای آماده شده خودداری کنید. مثلاً اگر بخواهید میزانی زغال اخته تازه به مربای قبلی اضافه کنید، احتمال کپک زدگی بالا می رود.
- درپوش بطری ها باید کاملاً سالم و بدون زنگ زدگی یا ترک باشد. درپوش های فلزی زنگ زده یا پلاستیکی ترک خورده باعث نفوذ هوا و آلودگی در ظرف مربا می شوند.
- از افزودن مواد نگهدارنده طبیعی مثل آبلیمو یا کمی نمک در مراحل انتهای پخت بهره ببرید. این مواد خاصیت ضدباکتریایی دارند و ماندگاری مربا را افزایش می دهند.
- در صورت استفاده از شکر قهوه ای یا شکر با دانه های درشت، زمان استراحت اولیه را بیشتر در نظر بگیرید. چون این نوع شکر دیرتر حل می گردد و ممکن است باعث ته نشینی گردد.
- برچسب گذاری تاریخ فراوری روی شیشه های مربا را از قلم نیاندازید. این کار هم برای نظم بهتر و هم برای کنترل زمان مصرف بسیار مفید است.
- اگر قصد نگهداری طولانی مدت دارید، مربا را در فریزر هم می توانید نگهداری کنید. فقط باید فضای خالی در شیشه در نظر بگیرید تا در اثر انجماد نشکند.
- به جای استفاده از وانیل در طرز تهیه مربای زغال اخته می توانید از پودر هل یا هل با غلاف بهره ببرید ولی بعد از اضافه کردن، باید سریعا مربا را از روی حرارت بردارید.
- به جای استفاده از آبلیمو می توانید از جوهر لیمو، سرکه یا آب نارنج بهره ببرید.
- وقتی مربای زغال اخته پخت و حرارت را قطع کردید، بعد از اضافه کردن وانیل و آبلیمو، درب قابلمه را در دم کنی قرار دهید و روی آن قرار دهید. در این حالت همزمان با سرد شدن مربا، شهد، آبلیمو و وانیل کاملا به خورد زغال اخته می رود.
روش های نگهداری صحیح از مربای زغال اخته
- مربای زغال اخته را بهتر است در ظروف و بطری های شیشه ای بریزید. بطری ها حتما باید خشک و تمیز باشند. در غیر این صورت احتمال کپک زدن مربا وجود دارد.
- اگر آثاری از کپک زدگی در مربا مشاهده کردید، کل مربا را دور بریزید چون ممکن است مسموم شوید. حتی قسمت های کپک نزده دارای باکتری هایی هستند که بدون چشم مسلح قادر به تماشا آن ها نیستید اما خاصیت مسموم نمایندگی خود را دارند.
- بهتر است شیشه مربا را در میزان کوچک تر انتخاب کنید تا بعد از هر بار باز و بسته کردن، میزان زیادی هوا به مربا نفوذ نکند و زودتر تمام گردد. ضمناً شیشه مربا را در یخچال نگه دارید.
- حداکثر دما برای نگهداری مربای زغال اخته، 25 درجه سانتی گراد است. بعلاوه نباید شیشه مربا را در مجاورت نور خورشید قرار دهید. بانکه شیشه ای با رنگ تیره نیز یکی از برترین انتخاب ها برای نگهداری مربا است.
- برای این که مدت ماندگاری مربا بالاتر برود، بعد از این که مربا ها را در شیشه ریختید، درب آن را محکم ببندید. شیشه های مربا را در یک قابلمه با آب در حال جوشیدن قرار دهید. 10 دقیقه صبر کنید. سپس شیشه ها را از قابلمه خارج کنید.
- مربای زغال اخته را می توانید برای مدت حداقل 6 ماه در یخچال نگه دارید.
- برای خارج شدن هوا از شیشه های مربا، بعد از ریختن مربا در شیشه، درب آن را محکم ببندید و یک شب تا صبح، آن ها را وارونه بگذارید تا هوای موجود در آن ها بیرون بیاید.
- در طرز تهیه مربای زغال اخته، حتما نکات و فوت و فن های پخت و نگهداری آن را رعایت کنید تا مربا طعم لذیذی داشته باشد و برای مدت زمان بیشتری بتوانید از آن بهره ببرید.
بیشتر بخوانید:
رازهای خوشرنگ و شفاف شدن مربای زغال اخته
- استفاده از زغال اخته های کاملاً رسیده، سالم و بدون له شدگی، نقش مهمی در حفظ رنگ طبیعی مربا دارد. میوه هایی که بیش از حد رسیده یا آسیب دیده باشند، موجب تیرگی و کدری رنگ نهایی خواهند شد.
- افزودن شکر به میزان کافی نه تنها موجب ایجاد شیرینی مطلوب می گردد، بلکه از رنگ پریدگی و اکسید شدن رنگ میوه جلوگیری می نماید. کاهش میزان شکر، احتمال تیره شدن مربا را افزایش می دهد.
- جوشاندن شدید و طولانی مدت مربای زغال اخته باعث سوختن رنگ میوه و کاهش شفافیت مربا خواهد شد، مربا را روی حرارت ملایم و یکنواخت بپزید.
- افزودن چند قطره آبلیمو تازه یا میزان اندکی جوهر لیمو در دقایق انتهای پخت مربای زغال اخته، به تثبیت رنگ میوه یاری نموده و از قهوه ای شدن آن جلوگیری می نماید. این اقدام بعلاوه موجب شفاف تر شدن شربت مربا می گردد.
- استفاده از قابلمه های لعابی یا استیل ضدزنگ در فرآیند پخت، مانع از واکنش های شیمیایی ناخواسته با رنگ میوه می گردد. قابلمه های آلومینیومی یا مسی ممکن است موجب تغییر رنگ مربای زغال اخته شوند.
- در طول پخت، کف های ایجادشده بر سطح مربا باید با قاشق برداشته شوند؛ باقی ماندن این کف ها موجب کدر شدن ظاهر مربا خواهد شد.
- در بعضی روش های پخت، ابتدا زغال اخته با میزان کمی شکر حرارت داده می گردد تا رنگ آن آزاد گردد، سپس به جای مانده شکر افزوده می گردد تا رنگ تثبیت گردد. رعایت این زمان بندی در افزودن شکر، تأثیر قابل توجهی در خوشرنگ شدن مربا دارد.
- خواباندن زغال اخته در شکر به مدت چند ساعت تا یک شب پیش از پخت، موجب خروج رنگ و آب میوه شده و در نهایت به خوشرنگ تر شدن مربا یاری می نماید.
فوت و فن های خوشمزه شدن مربای زغال اخته
راهکارهای جلوگیری از شکرک زدن مربای زغال اخته چیست؟
- از نسبت صحیح شکر به میوه بهره ببرید؛ معمولاً حدود 700 تا 800 گرم شکر برای هر کیلو زغال اخته کافی ست.
- اجازه دهید مربا به خوبی قوام پیدا کند؛ مربای شل یا ناپخته بیشتر در معرض شکرک زدن واقع شده است.
- در انتها پخت، چند قطره آبلیمو تازه اضافه کنید؛ اسید طبیعی موجود در آن از کریستالیزه شدن شکر جلوگیری می نماید.
- از حرارت ملایم و یکنواخت برای پخت بهره ببرید؛ حرارت زیاد باعث تبخیر سریع آب و ته نشینی شکر می گردد.
- مربا را پس از پخت، کاملاً خنک کنید و سپس در شیشه مربا بریزید؛ ریختن مربای داغ در شیشه ممکن است باعث شکرک زدن مربا گردد.
- شیشه های مربا را در یخچال یا محیط خنک و تاریک نگهداری کنید؛ دمای بالا و نور مستقیم باعث تغییر ساختار شکر می گردد.
- در صورت مشاهده شکرک، می توانید مربا را با کمی آب جوش و چند قطره آب لیمو دوباره بجوشانید تا شکرک حل گردد.
بیشتر بخوانید:
راهکارهای جلوگیری از کپک زدن مربای زغال اخته چیست؟
- استفاده از ظروف شیشه ای کاملاً تمیز، خشک و استریل شده لازم است؛ چرا که وجود هرگونه رطوبت یا آلودگی اولیه در ظرف، زمینه ساز رشد کپک خواهد بود.
- پس از انتقال مربا به ظروف شیشه ای، درب آن ها را به طور کامل و محکم ببندید و سپس ظروف را به مدت 10 دقیقه در آب جوش قرار دهید تا خلأ ایجاد شده و درپوش به درستی آب بندی گردد.
- توصیه می گردد ظروف مربا را به مدت یک شب به صورت وارونه قرار دهید تا هوای به جای مانده خارج شده و درپوش بهتر چفت گردد.
- نگهداری مربا در یخچال یا محیطی خنک، تاریک و دور از نور مستقیم خورشید از رشد کپک جلوگیری می نماید، چون دمای بالا و نور، شرایط مساعدی برای فعالیت قارچ ها فراهم می نمایند.
- هنگام مصرف مربای زغال اخته، از قاشق کاملاً خشک و تمیز بهره ببرید؛ ورود رطوبت یا آلودگی به وسیله قاشق می تواند موجب فساد مربا گردد.
- استفاده از ظروف شیشه ای با حجم کمتر برای نگهداری مربای زغال اخته توصیه می گردد تا مربا در مدت زمان کوتاه تری مصرف شده و کمتر در معرض هوا قرار گیرد.
- در مرحله انتهای پخت مربای زغال اخته، افزودن میزانی آبلیمو یا جوهر لیمو به مربا توصیه می گردد؛ خاصیت اسیدی این مواد از رشد قارچ و کپک جلوگیری می نماید.
- از افزودن مواد تازه یا میوه خام به مربای آماده شده جداً خودداری کنید؛ این اقدام موجب برهم خوردن تعادل بهداشتی مربا و افزایش احتمال کپک زدگی خواهد شد.
- در صورت مشاهده هرگونه کپک، از مصرف مربا خودداری کنید و کل محتوی ظرف را دور بریزید، چون بخش های ظاهراً سالم نیز ممکن است آلوده باشند و مصرف آن ها خطر مسمومیت در پی داشته باشد.