میگرن و روزه داری ؛ آیا مبتلایان به سردرد نباید روزه بگیرند؟
به گزارش دوست بلاگ، در هنگام روزه به علت منع خوردن و آشامیدن بیشتر افراد دچار علائمی مانند گرسنگی، تشنگی، خستگی و بی نظمی در خواب و گاهی استرس می شوند. یکی دیگر از علائم شایع سردرد است که اکثرا ناشی از ضعف و بیشتر در ساعات نزدیک به افطار اتفاق می افتد. اما بعضی افراد دچار سردردهای میگرنی هستند که باید بدانند داشتن عارضه میگرن و روزه داری کردن، تنها با رعایت اصول آن ممکن است و در غیر این صورت نمی توانند روزه بگیرند.
آنالیز رابطه میگرن و روزه داری
سردرد یکی از بیماری های شایع است که با گرفتن روزه تشدید می گردد. این سردردها می توانند دلایل بسیار زیادی داشته باشند، از جمله میگرن.
از دلایل اصلی تشدید سردردهای مرتبط با روزه داری می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- گرسنگی
- افت فشار خون
- از دست دادن آب بدن
- خواب ناکافی
- قطع خوردن موادی مانند کافئین و نیکوتین
همه این عوامل بر افراد مبتلا به میگرن تاثیرات شدیدتری دارند. در واقع سردردهای عصبی ناشی از کاهش قند خون و کم آبی موجب افزایش اسید های چرب آزاد خون شده و این مواد به طور مستقیم اثر شدیدی روی آزادسازی عوامل ایجاد نماینده میگرن دارند.
آیا افراد مبتلا به میگرن می توانند روزه بگیرند؟
فردی که به سردرد تنشی یا میگرن مبتلا می باشد، می تواند زندگی طبیعی، کار و تحصیل خود را ادامه دهد اما هنگام تشدید میگرن فرد مبتلا قادر به انجام هیچ گونه کاری نخواهد بود و از زندگی، کار و تحصیل باز می ماند. در این میان روزه موجب افزایش حملات میگرن در افراد مبتلا می گردد و به همین علت به افرادی که دچار عوارض جسمی و روحی شدید می شوند، پیشنهاد می گردد از روزه گرفتن خودداری نمایند.
اما افرادی که میگرن خفیف دارند و می توانند آن را با مصرف دوزهای تعیین دارو در وعده های سحر و افطار و رعایت اصول مرتبط کنترل نمایند، منعی برای روزه گرفتن ندارند.
بعضی از افراد مبتلا به میگرن در زمان گرسنگی دچار علایم شدید و سردرد های غیرقابل تحمل می شوند که در این موارد هم روزه داری توصیه نمی گردد؛ اما در صورت اصرار بر روزه گرفتن، این بیماران باید پیش از آغاز ماه مبارک رمضان با یک متخصص مغز و اعصاب و مشاور تغذیه مشورت نمایند.
اصول روزه داری در بیماران مبتلا به میگرن چیست؟
افردای که مبتلا به میگرن هستند و همچنان می خواهند روزه هایشان را بگیرند باید حتما اصول زیر را رعایت نمایند:
- پرهیز از رژیم غذایی سرشار از ادویه، ترشیجات، سوسیس، کالباس، پیاز، سیر و گوجه فرنگی در وعده های افطار یا سحر
- پرهیز از پرخوری بیش از حد یا نخوردن غذا به مقدار کافی و رعایت نظم در غذا خوردن
- پرهیز از کم خوابی یا خوابیدن بیش از مقدار و نظم داشتن در مقدار ساعات خواب
- پرهیز از نوشیدن قهوه، نسکافه و چای پررنگ در وعده سحر و جایگزین کردن چای کمرنگ
- پرهیز از کنار گذاشتن وعده سحری (زیرا این وعده بسیار مهم بوده و نخوردن آن حمله های میگرنی را افزایش می دهد.)
- مصرف غذاهای دارای کربوهیدرات در وعده سحری مانند نان یا برنج به همراه مواد پروتئینی، سبزیجات و میوه جات آب دار
- نوشیدن آب فراوان از افطار تا سحر
- پرهیز از قرار گرفتن در برابر نور آفتاب به ویژه از ساعت 10 صبح تا 4 بعد از ظهر و در صورت اجبار استفاده از کلاه و عینک طبی آفتابی
- در چند روز اول تنظیم برنامه خواب و تطابق بدن با این برنامه کمی سخت است؛ به همین علت توصیه می گردد در این روزها افراد مبتلا به میگرن در وعده سحر از قرص های مسکن استفاده نمایند.
- افراد مبتلا به میگرن باید وعده افطار خود را به چند قسمت تقسیم نموده و به یک باره غذای زیاد میل ننمایند و به آهستگی غذا بخورند تا دچار سردردهای میگرنی نشوند.
- پرهیز از فعالیت بدنی شدید و ورزش بخصوص در برابر نور خورشید
- کاهش مصرف سیگار یا کنار گذاشتن آن به طور کامل
- آغاز کردن افطار با مایعات گرم (مایعات خنک باعث آغاز یا تشدید سردردهای میگرنی می شوند.)
- مصرف خرما در وعده های افطار و سحر. زیرا خرما قند را به تدریج افزایش می دهد و باعث کاهش سردرد می گردد.(باید از خوردن قندهای مصنوعی اجتناب گردد.)
قرص های ضد بارداری برای زنان مبتلا به میگرن در ماه رمضان ممنوع!
بعضی از زنان در ماه رمضان برای گرفتن همه روزه های خود از قرص های ضد بارداری استفاده می نمایند. مصرف این قرص ها برای افراد مبتلا به میگرن می تواند بسیار خطرناک باشد، زیرا سردردها را به شدت افزایش می دهد.
سخن آخر
طبق نظر پزشکان متخصص، اگر افراد مبتلا به میگرن یا سردرد، اصول بهداشتی مانند مصرف درست داروها و داشتن رژیم غذایی مناسب را رعایت نمایند، گرفتن روزه هیچ مسئله ای برای آن ها ایجاد نمی کند. داروهای مبتلایان به سردرد در یک یا دو دوز مصرف می گردد که افراد به راحتی می توانند آن را در وعده سحر یا افطار مصرف نمایند.
در آخر پیشنهاد می کنیم حتما مطلب آیا روزه فشار خون را بالا می برد؟ را هم در خبرنگاران بخوانید.
منبع: مجله انگیزهپایگاه اینترنتی مأوا: پایگاه اینترنتی مأوا، مجله خبری و تحلیلی