ماجرای درخت اناری که پرتقال داد!
به گزارش دوست بلاگ، نیلوفر نیک بنیاد:اگر اهل خواندن کتاب های ترجمه باشید محال است محبوبه نجف خانی را نشناسید. او از مترجمان قدیمی و پرکاری است که سال هاست به صورت تخصصی در زمینه ترجمه کتاب های کودک و نوجوان فعالیت می کند. نام نجف خانی روی جلد کتاب می تواند این اطمینان را به شما بدهد که بدون ذره ای تردید کتاب را بردارید و بخوانید و از ترجمه اش لذت ببرید. به سرا
به تازگی چه کتابی برای نوجوانان ترجمه کرده اید؟
جدیدترین رمانی که برای نوجوانان ترجمه کرده ام و در حال حاضر در نشرافق در مرحله ویرایش است؛ رمان کمی تا قسمتی معمولی نوشته باربارا دی. داستان کتاب درباره دختر نوجوانی به نام نورا است که سرطان خون داشته، اما بعد از شیمی درمانی، بیماری اش کنترل شده و پس از دوسال به مدرسه برگشته است. نورا دلش می خواهد همه با او مثل یک دختر معمولی رفتار کنند، اما واکنش های دل سوزانه خانواده، دوستان و معلمان مدرسه آزارش می دهد. تا این که، اتفاق ناخوشایندی در مدرسه می افتدکه نورا حسابی به هم می ریزد و مجبور می شود تصمیم سختی بگیرد.
جذاب ترین کتابی که ترجمه کرده اید چه کتابی است؟
انتخاب یک اثر از میان حدود 230 اثری که برای رده های سنی گوناگون ترجمه کرده ام، کار بسیار سختی است. چون اگر کتابی با معیارهای بنده برای ترجمه هم خوانی نداشته باشد، اصلاً ترجمه اش نمی کنم. اما گاهی مترجم با یک یا چند کتاب بیش تر از بقیه آثارش ارتباط برقرار می کند. از میان آثارم، می توانم از مجموعه نامه های فلیکس، مجموعه در جست وجوی دلتورا، ماتیلدا، نمایشی در کهکشان، الای افسون شده و آبشار یخ نام ببرم.
کتاب های ترجمه و تألیفی چه تفاوتی با هم دارند؟
مهم ترین تفاوت کتاب های تألیف و ترجمه (البته نه هرکتاب ترجمه شده ای، بلکه منظورم کتاب های ارزشمند و دارای محتوای غنی است) در این است که بعضی از نویسندگان ایرانی موضوعاتی را برای داستان هایشان انتخاب می کنند که جذابیتی برای مخاطب امروزی ندارند. البته چند نویسنده داریم که آثار خوبی خلق کرده اند. اما بعضی از نویسندگان خارجی نسبت به نویسندگان ما تخیلی حیرت انگیز، دانش، مطالعه و تجربه های بیش تری دارند و از مسائل و دغدغه های نوجوان ها به خوبی آگاه اند و با انتخاب موضوع های متنوع، جذاب و هیجان انگیز می توانند داستان هایی خلق کنند که مورد پسند نوجوان ها باشد.
یک مترجم خوب چه ویژگی هایی دارد؟
کسی که می خواهد مترجم شود، باید علاوه بر تحصیلات در این رشته، مطالعه مستمر داشته باشد. باید به زبان متن مبدأ و نیز زبان فارسی تسلط کافی داشته باشد. باید در حوزه ای که می خواهد فعالیت کند، دانش کافی داشته باشد. اگر می خواهد وارد حوزه ادبیات کودک و نوجوان شود، حتماً کتاب های تئوری زیادی در زمینه ادبیات کودک و روان شناسی کودک و نوجوان بخواند و در کارگاه های یک ساله آشنایی با ادبیات کودک شورای کتاب کودک شرکت کند، دوره های ویرایش ادبی بگذراند، با افسانه ها و اسطوره های جهان آشنا باشد و نویسندگان و مترجمان این حوزه و آثارشان را بشناسد. در آخر هم باید به صورت تخصصی در یک رشته فعالیت کند و به قول معروف، مدام از این شاخه به آن شاخه نپرد.
به یادماندنی ترین خاطره دوره نوجوانی تان را برایمان تعریف می کنید؟
من در خانواده ای پرجمعیت بزرگ شده ام. شیرین ترین خاطراتم از دوران نوجوانی، مربوط به پدربزرگم است که مرد بسیار سرزنده و بانمکی بود و همیشه با تعریف لطیفه و خاطرات بامزه، ما را حسابی می خنداند.
زمستان ها زیر کُرسی برایمان شاهنامه نقالی می کرد و تابستان ها که معمولاً به دشت های بیرون از تهران می رفتیم، با ما الک دولک و هفت سنگ بازی می کرد و اگر می باخت، کولی می داد.
یک بار که پاییز به خانه اش رفته بودیم، با تعجب دیدیم که درخت انارش میوه پرتقال داده بود. به ما گفت که از درختش خواهش کرده که امسال به جای انار، پرتقال بدهد! بعداً که با دقت نگاه کردیم، دیدیم که دُم پرتقال ها را با نخ به درخت بسته بود! مادرش هم که جد من بود، مثل پدربزرگم بسیار شوخ طبع بود و اصطلاحات خاصی به کار می برد و کلمه سازی می کرد، مثلاً به تلویزیون می گفت تله وِزوِزیون یا تله وِروِریون! جالب است بدانید از بعضی از اصطلاحات جَدم در ترجمه کتاب غول بزرگ مهربان استفاده کردم.
از ملاقات با مخاطبان نوجوانتان چه خاطره ای دارید؟
یکی از خاطرات تکرارشونده ام در ملاقات با نوجوان ها این است که وقتی برای آن ها کتاب امضا می کنم، بعضی شان می گویند که از کودکی کلاس انگلیسی می فرایند و دیگر زبان انگلیسی شان تکمیل است! و می توانند به تنهایی و یا با همکاری بنده کتاب ترجمه کنند! بعضی دیگر ادعا می کنند که نویسنده هستند و یک یا چند کتاب چاپ شده دارند! یعنی مادر و پدر برای چاپ داستان فرزند دلبندشان به ناشری پول داده اند تا چند نسخه چاپ کند و به دوستان و آشنایان هدیه بدهند و نوجوانشان اعتمادبه نفس پیدا کند. به نظر بنده، این کار نتیجه اسف باری برای آینده آن ها دارد، چون داشتن اعتمادبه نفس کاذب، این توهم را در آن ها ایجاد می کند که برای نویسنده یا مترجم شدن و یا هرکار دیگر، نیازی به داشتن تحصیلات تخصصی مربوط به آن رشته، مطالعه مستمر، تمرین و تلاش و کسب تجربه ندارند و همین موضوع آن ها را در بزرگ سالی دچار بحران روحی و شخصیتی می کند.
با توجه به شرایط فعلی جهان، برای گذران تابستان چه پیشنهاداتی دارید؟
در این دوران همه گیری کرونا که بچه ها و نوجوانان مجبورند زمان بیش تری را در خانه بگذرانند، پیشنهاد می کنم خانواده ها با برنامه ریزی، اوقات این عزیزان را پر کنند تا آن ها دچار افسردگی نشوند. بچه ها و نوجوانان چون نیاز به معاشرت با هم سالان خود دارند، خانواده ها می توانند در ساعت های خلوت تر، همراه فرزندانشان با رعایت نکات بهداشتی به پارک بفرایند تا با حفظ فاصله با دوستانشان گفت وگو کنند و از فضای آزاد لذت ببرند.
اگر خانواده ها امکان استفاده از فضای مجازی را دارند، می توانند از یکی از افراد فامیل و یا دوستان مورد اعتمادشان که هنر و یا حرفه ای بلد است و یا یک زبان خارجی می داند، تقاضا کنند که به صورت آنلاین به فرزندشان آموزش دهد. هم چنین نوجوانان می توانند در کارگاه داستان نویسی، کلاس های نقاشی، کاردستی، سفالگری، موسیقی و یا گروه های کتاب خوانی آنلاین ثبت نام کنند یا همراه خانواده شان، از طریق سایت های ورزشی در خانه نرمش کنند.
ناخنک کتاب
آلریک می گوید: غول ها از کوه ها پایین آمدند. زمین زیر پاهایشان می لرزید و دیوارهای قلعه چنان تکان می خوردند که گویی چیزی نمانده بود فرو بریزند. شاه جنگ جو صدای آمدن غول ها را شنید و دخترانش را داخل غاری پنهان کرد. بعد، او و پسرانش با شمشیر و نیزه به انتظار ماندند. آن ها نزدیک یخچال طبیعی که آبکند آن را در بر گرفته بود، آماده نبرد با غول ها شدند.
وقتی آلریک دارد قصه می گوید کم و بیش احساس می کنم دیوارهای قلعه مان دارد می لرزد.
آلریک ادامه می دهد: حتی یک نگاه به پیکر آن غول ها، آدم های معمولی را وامی داشت که نیزه شان را پایین بیاورند. اما شاه جنگ جو شمشیرش را بالا برد و فریاد زد: اجازه نمی دهیم از این سرزمین دختری ببرید و اگر با ما وارد جنگ شوید همه تان را از دم تیغ می گذرانیم.
وقتی آلریک قصه می گوید، با شناختی که از پدرم دارم، مطمئنم که او نیز همین کار را برای من می کرد، همان طور که برای آسا کرده بود.
بخشی از کتاب
آبشار یخ
نویسنده: متیو جی. کربی
مترجم: محبوبه نجف خانی
ناشر: نشرافق
تلفن: 66413367
قیمت: 22هزار تومان
منبع: همشهری آنلاینگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.