دوراهی عربستان برای برگزاری حج با زوار خارجی
به گزارش دوست بلاگ، اندونزی با بیش ترین سهمیه سال جاری هم به دلیل شیوع کرونا از تشرف زائران کشورش به حج تمتع انصراف داد البته سعودی ها هم که پیش از این از پذیرش زائر خارجی خبر داده بودند، در دوراهی قرار گرفته و درصدد لغو حج تمتع برای زوار خارجی هستند.

به گزارش خبرنگاران، با وجود اینکه حدود 40 روز تا ایام حج تمتع باقی مانده است، عربستان هنوز درباره شرایط حج تمتع امسال برنامه ریزی قطعی ننموده است. این امر در حالی است که طی روزهای گذشته سعودی ها قرار بود شرایط حج 1442 را به صورت رسمی اعلام نمایند.
اختلاف نظر متولیان مسجدالحرام و وزارت بهداشت عربستان درباره سهمیه حج
دولت عربستان که آمادگی خود را برای پذیرش زائر خارجی اعلام نموده بود و متولیان حرمین شریفین در هفته های اخیر در حال برنامه ریزی برای اعزام حدود 300 هزار زائر برای ایام حج تمتع امسال بودند، با مخالفت وزارت بهداشت عربستان روبرو شدند؛ چرا که وزارت بهداشت عربستان حداکثر پذیرش 60 هزار زائر شامل 45 هزار زائر خارجی و 15 هزار زائر از عربستان را آنالیز و با آن موافقت کرد.
دوراهی عربستان درباره برپایی حج تمتع برای زوار خارجی
با این وجود به نظر می رسد که دولت سعودی درباره تعداد 45 هزار زائر خارجی را نیز به جمع بندی نرسیده و با توجه به شرایط شیوع کرونا در دنیا، در دوراهی است و میخواهد که امسال هم حج تمتع را بدون حضور زائران خارجی برگزار کند. حتی متولیان مسجدالحرام نیز برای پذیرش زائر خارجی در ایام حج اقدامات خاصی انجام نداده اند.
آیا حج امسال هم برای زوار خارجی لغو می گردد؟
به گفته یک منبع مطلع، عربستان پس از آنالیز احتمال شیوع کرونا در حج امسال و ناتعیین بودن علائم کرونا که در ماه های اخیر نیز جهش یافته، پیش بینی نموده که ممکن است با اعزام زائران کشورهای مختلف به سرزمین وحی، این ویروس برای زائران بیت الله الحرام مشکلاتی را به همراه بیاورد. به همین دلیل، سعودی ها درصدد لغو حج تمتع برای زوار خارجی هستند.
البته هنوز این امر در جلسات متولیان خانه خدا و دولت سعودی در حال آنالیز است و بعضی از افراد نیز مخالف چنین تصمیمی هستند. یکی از دلایل نپذیرفتن بعضی از مسؤولان عربستان برای تعطیلی حج 1424 برای زوار خارجی، احتمال اعتراض کشورهای اسلامی از این تصمیم است.
دولت سعودی چندی پیش نیز در اطلاعیه ای از تصمیم برای پذیرش زائر خارجی خبر داده بود که اکنون با توجه به برپایی جلسات کارشناسی و امکانات این کشور به نظر می رسد که دولت سعودی در دوراهی قرار گرفته و برای لغو حج تمتع امسال هم مصمم است.
عربستان هنوز درباره شرایط حج 1442 اطلاع رسانی ننموده است
با این وجود و با توجه به اینکه در آستانه ماه ذی القعده قرار داریم و بسیاری از امکانات و داروهای مورد احتیاج زائران کشورهای مختلف در صورت پذیرش زائر خارجی از سوی سعودی ها باید در هفته های جاری به عربستان ارسال گردد، اما هنوز دولت سعودی درباره نحوه پذیرش زائران کشورهای اسلامی اطلاع رسانی ننموده و بسیاری از کشورها هم از این موضوع گلایه مند هستند؛ چرا که آمادگی برای اعزام زائران احتیاجمند زمان و برنامه ریزی است.
آمادگی ایران با اعزام زائران به سرزمین وحی
البته مسؤولان سازمان حج و زیارت کشورمان که از سال گذشته برای اعزام زائران به حج تمتع آمادگی داشتند، امسال هم با هر شرایطی آمادگی خود را برای حضور زوار ایرانی در مناسک حج تمتع اعلام داشتند و در انتظار تصمیم نهایی سعودی ها برای حج 1442 هستند؛ به طوری که علیرضا رشیدیان، رئیس سازمان حج و زیارت با اشاره به ناتعیین بودن سهمیه ایران در حج امسال،گفته است: به محض اعلام سهمیه حج 1400، سازمان حج و زیارت اطلاع رسانی لازم و دقیق را انجام می دهد. در سنوات گذشته در این بازه زمانی قراردادهای مربوط به عملیات اجرایی حج منعقد و امکانات پزشکی نیز منتقل شده بود. اما شرایط امسال به گونه ای است که نه تنها هنوز قراردادها منعقد نشده است، بلکه سهمیه کشورها نیز تخصیص نیافته و امیدواریم هرچه زودتر این مهم روشن گردد.
انصراف اندونزی با بیش ترین تعداد زائر از تشرف به حج امسال
با توجه به اینکه ایران آماده اعزام زائران با رعایت نکات بهداشتی است و حتی پروتکل هایی نیز به منظور رعایت نکات بهداشتی توسط زائران خانه خدا تدوین نموده است، اما بعضی از کشورها با شرایط موجود و احتمال افزایش شیوع کرونا در ایام حج تمتع تصمیم گرفتند تا از حضور در حج تمتع انصراف دهند.
بر همین اساس، وزیر امور مذهبی اندونزی از حضور نیافتن زائران اندونزیایی در حج امسال خبر داده و با صدور بیانیه ای اعلام نموده که دولت این کشور با توجه به تداوم شیوع کرونا در دنیا، حج امسال را برای زائران اندونزیایی لغو نموده است و به این ترتیب اندونزی امسال هم اولین کشوری است که از حضور در حج تمتع انصراف می دهد.
اندونزی سال گذشته نیز اولین کشوری بود که از حضور زائران کشورش در حج تمتع به دلیل شیوع کرونا و اطلاع رسانی نکردن سعودی ها درباره شرایط حج 1441 و بلاتکلیف بودن زوار از تشرف زائران کشورش به سرزمین وحی انصراف داد و پس از آن بعضی دیگر از کشورهای اسلامی با توجه به شرایط کرونا و اطلاع رسانی نامناسب عربستان انصراف خود را به عربستان اعلام کردند.
کشور اندونزی با توجه به اینکه بیشترین سهمیه حج را دارد، نقش مهمی نیز در برپایی حج تمتع ایفا می نماید. سال گذشته سهمیه اندونزی در حج تمتع 221 هزار زائر بود و امسال هم در صورت برپایی حج و حضور زائران کشورهای اسلامی در سرزمین وحی همزمان با ایام حج تمتع، بیشترین تعداد زائر را داشت که حال با انصراف کشور اندونزی برای تشرف به حج امسال، نپذیرفتن زائر خارجی از سوی سعودی ها هم قوت می گیرد و تعطیلی حج 1442 برای زوار خارجی دور از انتظار نیست.
البته ممکن است یکی از دلایل اطلاع رسانی نکردن عربستان برای حج تمتع امسال، ایجاد فرصتی برای اعلام انصراف کشورها برای تشرف به حج تمتع باشد تا به نوعی تکلیف را از دوش خود بردارد؛ چرا که سال گذشته پس از اطلاع رسانی نکردن درباره شرایط حج تمتع، کشورهایی همچون اندونزی با سهمیه 221 هزار زائر، هند با سهمیه 175 هزار زائر، مالزی با سهمیه 31 هزار و 600 زائر، تایلند با سهمیه 8 هزار زائر و سنگاپور با سهمیه 900 زائر از تشرف به حج تمتع سال 1441 انصراف دادند و در نهایت حج تمتع فقط برای 10 هزار نفر از افراد ساکن عربستان برگزار گردید.
به گزارش فارس، سهمیه ایران در حج تمتع سال گذشته 87 هزار و 500 زائر بود که هنوز سهمیه ایران در حج تمتع امسال و حتی برپایی حج برای زوار خارجی تعیین نیست و زائران در بلاتکلیفی هستند.
منبع: جام جم آنلاینایرانیرو: ایرانیرو: سفر به زیباترین شهرهای ایران، تبریز، مشهد، اصفهان، شیراز، یزد
dorezamin.com: دور زمین: آشنایی با زیبایی های دنیا در مجله گردشگری
بانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما