مرکز رتبه بندی اتاق ایران رتبه بندی شرکتی را مطابق قانون انجام می دهد

به گزارش دوست بلاگ، رئیس اتاق ایران با ارسال نامه ای به شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، موادی از قوانین موجود کشور را یادآوری نموده است که ضمن تأکید بر لزوم رتبه بندی فعالان مالی و شرکت ها، مرکز رتبه بندی اتاق ایران را به عنوان متولی رتبه بندی شرکت ها تائید نموده است.

مرکز رتبه بندی اتاق ایران رتبه بندی شرکتی را مطابق قانون انجام می دهد

غلامحسین شافعی در این نامه، اعلام کرده است که از نظر مواد قانونی ذکر شده، مرکز ملی رتبه بندی اتاق ایران، یک مرکز رتبه بندی شرکتی (Corporate rating) است و اطلاق عنوان درجه بندی (ranking) به آن برخلاف نیست قانون گذار بوده که در صورت لزوم، استعلام از معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی می تواند این ابهام را رفع کند.

شافعی در ادامه یادآور شده است که مرکز رتبه بندی اتاق ایران، امر رتبه بندی را به واسطه انجام مأموریت اتاق به انجام عضویت فراگیر و تسهیل در صادرات و واردات انجام می دهد و این مهم در راستای ارائه خدمات به اعضای اتاق ایران و تولیدکنندگان کالا و خدمات انجام می شود.

رئیس اتاق ایران با اشاره به موضوع موردبحث سازمان بورس در حوزه رتبه بندی تأکید کرده است: اتاق از هرگونه ورود به مباحث خاص رتبه بندی مانند رتبه بندی اعتباری و صلاحیت های سازمان بورس و اوراق بهادار امتناع کرده است و همچنین از شرکت های متقاضی دریافت مجوز رتبه بندی تعهد می گیرد که در حوزه رتبه بندی اعتباری بدون کسب مجوز سازمان بورس اقدام نکنند.

شافعی در انتها با تأکید بر اینکه اتاق ایران به هیچ عنوان قصد ورود به رتبه بندی اعتباری نداشته، یادآور شده است که این موضوع در درگاه اینترنتی مرکز ملی رتبه بندی نیز درج شده است.

متن کامل نامه غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران به شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و ارواق بهادار به این توضیح است:

جناب آقای دکتر شاپور محمدی

رئیس محترم سازمان بورس و اوراق بهادار

با سلام

عطف به نامه شماره 55492/122 مورخ 24/07/1398 حضرت عالی در مورد مرکز ملی رتبه بندی اتاق ایران به استحضار می رساند؛

1- اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بر اساس تبصره 2 بند 3-3 آیین نامه اجرایی ماده 10 قانون مقررات صادرات و واردات که اشعار می دارد؛

تبصره 2- اتاق های بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران و تعاون مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف اند بر اساس دستورالعملی که ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آیین نامه تهیه و به تأیید وزیران عضو کمیسیون ماده (1) آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات می رسانند؛ اشخاص و شرکت های تعاونی را رتبه بندی کنند. کارت بازرگانی بر اساس رتبه بندی یادشده با رعایت سایر شرایط برای مدت بیش از یک سال تا پنج سال قابل تمدید خواهد بود.

و همچنین تبصره ذیل ماده 5 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون اقتصادیات های مستقیم؛

ماده 5- دستگاه های موضوع ماده (2) این قانون موظف اند کلیه فعالیت های خدماتی، ساخت، نصب و تأمین کالا، تجهیزات، لوازم و فرآورده های موردنیاز طرح ها و پروژه های خود را فقط به شرکت های ایرانی ذیصلاح ارجاع دهند. در صورت عدم ارائه خدمات توسط شرکت های ایرانی فعالیت های موردنظر را با رعایت ماده (4) این قانون می توان با تأیید بالاترین مقام اجرایی دستگاه به مشارکت ایرانی- خارجی یا خارجی واگذار کرد. تبصره- صلاحیت شرکت های ایرانی با توجه به رتبه بندی اعلام شده از سوی اتاق بازرگانی، صنایع و معادن ایران توسط دستگاه های ذی ربط معین می شود.

و با عنایت به بند ج و تبصره ماده 9 قانون ارتقای نظام سلامت اداری و مقابله با فساد مصوب 07/08/1390 به توضیح؛

ماده 9- وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است: ... ج- پایگاه اطلاعاتی رتبه بندی اعتباری اشخاص حقوقی و نیز تجار مذکور در قانون تجارت را راه اندازی نماید و آن را در دسترس مؤسسات اعتباری و اشخاص قرار دهد.

تبصره- آیین نامه مربوط به نحوه رتبه بندی حدود دسترسی اشخاص و مؤسسات اعتباری و نحوه همکاری دستگاه ها برای تحلیل اطلاعات پایگاه مذکور در بندهای (ب) و (ج) توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و اتاق تعاون ایران تهیه می شود و به تصویب هیأت وزیران می رسد.

و با عنایت به ماده 6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 03/10/1392 ماده 6- به منظور تجمیع داده ها و یکپارچه سازی اطلاعات مربوط به سامانه مذکور در تبصره (3) ماده (5) و به منظور کاهش زمینه های بروز قاچاق کالا و ارز:

ت- وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است با ایجاد سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و رتبه بندی اعتباری برای تجارت داخلی و خارجی، با همکاری ستاد و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران و اتاق تعاون مرکزی جمهوری اسلامی ایران صدور، تمدید و ابطال کارت بازرگانی را به وسیله سامانه فوق با هدف پیشگیری از بروز تخلفات و قاچاق کالا و ارز ساماندهی نماید.

و بند پ ماده 4 آیین نامه اجرایی مواد 5 و 6 همان قانون مصوب 06/04/1395 هیأت وزیران؛

به منظور ساماندهی امر صدور، تمدید و ابطال کارت های بازرگانی و جلوگیری از سوءاستفاده از آنها به وسیله کنترل رشته و میزان فعالیت و سقف اعتباری آنها متناسب با رتبه اعتباری مربوط و همچنین تهیه، تنظیم و اعلام شاخص های موردنیاز جهت اعتبارسنجی و رتبه بندی اعتباری برای تجارت داخلی و خارجی، وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است با همکاری دستگاه های موضوع بند (ت) ماده (6) قانون و حسب مورد با همکاری وزارتخانه های دادگستری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، گمرک جمهوری اسلامی، سازمان بورس و اوراق بهادار و سایر دستگاه های ذی ربط، سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و رتبه بندی اعتباری را برای تجارت داخلی و خارجی تهیه و اجرا کرده و مورد بهره برداری قرار دهد.

و درنهایت بر اساس بند 4 قسمت الف ماده 4 قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدمات کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب 1398؛

الف- وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است: ... 4- نسبت به درج رتبه بندی تولیدکنندگان کالاها، عرضه کنندگان خدمات و پیمانکاران طراحی- ساخت در سامانه موضوع جزء (1) این بند که توسط مراجع ذی صلاح قانونی غیردولتی، سازمان های نظام مهندسی و اتاق ایران انجام می شود، اقدام کند. نحوه رتبه بندی و معین فهرست مراجع ذی صلاح قانونی غیردولتی برای رتبه بندی در هر حوزه تخصصی اعم از طرح های دولتی و غیردولتی موضوع این قانون بر اساس ضوابط شامل سطح تحصیلات اعضای هیأت مدیره و مدیرعامل، سوابق کاری شرکت، توان اقتصادی و فنی و امکانات نرم افزاری و نیروی انسانی متخصص معین می شود.

2- از نظر قوانین فوق به نظر می رسد که مرکز ملی رتبه بندی یک مرکز رتبه بندی شرکتی (Corporate rating) است و اطلاق عنوان درجه بندی (ranking) به آن برخلاف نیت مقنن بوده که عنداللزوم استعلام از معاونت قوانین مجلس شورای اسلامی می تواند این ابهام را رفع نماید.

3- اتاق ایران همیشه اعلام کرده است که این مهم در راستای ارائه خدمات به اعضای اتاق ایران و تولیدکنندگان کالا و خدمات بوده و در جهت مأموریت اتاق به انجام عضویت فراگیر و تسهیل در صادرات و واردات امر رتبه بندی مورد اقدام مرکز ملی رتبه بندی قرار گرفته است.

همان گونه که در صورت جلسه مورخ 01/11/1396 تصویر پیوست موردتوافق طرفین بوده است، اتاق از هرگونه ورود به مباحث خاص رتبه بندی مانند رتبه بندی اعتباری و صلاحیت های سازمان بورس اوراق بهادار امتناع کرده است و همچنین از شرکت های متقاضی دریافت مجوز رتبه بندی تعهد اخذ می شود تا در حوزه رتبه بندی اعتباری بدون کسب مجوز آن سازمان اقدام نکنند.

ضمن تأکید بر اینکه قصد اتاق به هیچ عنوان ورود به رتبه بندی اعتباری نبوده و این موضوع در درگاه مرکز ملی نیز درج شده است، مراتب جهت استحضار و دستور اقدام لازم ایفاد می شود.

مزید تأییدات جنابعالی را از خداوند قادر سبحان مسئلت دارم.

  • طراحی تراکت

    طراحی تراکت | بهترین طراحی را از حرفه ای ترین طراحان گرافیکی بخواهید

  • طراحی کاتالوگ

    طراحی کاتالوگ | با یک طراحی حرفه ای کاتالوگ کسب و کارتان را به اوج ببرید

پایگاه اینترنتی مأوا: پایگاه اینترنتی مأوا، مجله خبری و تحلیلی

منبع: اتاق بازرگانی ایران
انتشار: 15 مرداد 1400 بروزرسانی: 15 مرداد 1400 گردآورنده: dostblog.ir شناسه مطلب: 2292

به "مرکز رتبه بندی اتاق ایران رتبه بندی شرکتی را مطابق قانون انجام می دهد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مرکز رتبه بندی اتاق ایران رتبه بندی شرکتی را مطابق قانون انجام می دهد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید