اصول طراحی آبنما از ساخت حوضچه تا محافظت آن در زمستان
به گزارش دوست بلاگ، برای طراحی آبنما، باید ایده بسیار مناسبی در مورد چگونگی شکل گیری آن و ظاهری که قرار است داشته باشد، ایجاد شود. برای کمک به این فرآیند خلاق، ضروری است برخی اصول را فرا بگیرید. هر ویژگی نهفته در طراحی آبنما، جذابیت نوری و آکوستیک را در پس زمینه محیط خود، اعم از عناصر باغ، پارک یا چشم انداز شهر نشان می دهد.
آبنماها از ویژگی های آبی زیبایی برخوردار هستند که حتی می توانند زینت بخش حیاط یک خانه نیز باشند. در حالی که عملکرد یک آبنما ممکن است بسیار پیچیده به نظر برسد، اما اصول طراحی آبنما همچنان براساس قواعد مکانیکی ساده بنا شده است. برای درک این موضوع، با یک مقاله از ویکی ساختمون همراه باشید.
اصول طراحی آبنما از صفر تا صد
1- حوضچه: حوضچه های کوچک تر معمولاً از پلاستیک، فولاد یا مواد مشابه ساخته می شوند، در حالی که حوضچه های بزرگ تر اغلب از بتن مسلح هستند. برای جلوگیری از اشتباهات عمده، باید در مرحله برنامه ریزی جهت اجرای آبنما با تکنسین متخصص مشورت کنید.
2- عمق حوضچه: برای کاهش مصرف آب و جلوگیری از بروز حوادث (غرق شدن بچه ها)، عمق آب حوضچه باید تا حد امکان کم باشد (به طور معمول 40 تا 50 سانتی متر).
3- اتاق پمپ: اگر یک پمپ مکش معمولی نصب شود تا بتواند آب را توسط نیروی جاذبه به پمپ برساند، یک محفظه زیرزمینی ضروری است. این پمپ باید زیر سطح آب نصب شود و دارای یک خروجی نیز باشد.
4- نازل و اتصالات آبنما: نازل ها همان هایی هستند که ویژگی های آبی زیبا ایجاد می کنند. داده های فنی برای تقاضای آب و میزان فشار آن باید در ابتدای اجرای سیستم لوله کشی و انتخاب پمپ در نظر گرفته شود. این مورد یکی از مهم ترین اصول طراحی آبنما است.
مطلب پیشنهادی: آبنما سیمانی : طرز ساخت آبنما با سیمان توسط خودمان
5- پمپ آبنما: پمپ آب نیروی محرک و قلب هرگونه نصب آبنما است. پمپ علاوه بر توزیع آب به خروجی های آبنما، باید دارای توان و قدرت مشخصی باشد تا بتواند نیازهای مربوط به طراحی آبنما را برآورده کند.
6- فیلتر مکش: فیلتر مکش که بر روی شلنگ مکش تعبیه می شود، از ورود کثیفی به سیستم گردش نازل پمپ جلوگیری می کند. چندین فیلتر مکش نیز به صورت موازی قابل اتصال به قسمت های مورد نظر هستند.
7- حوضچه کف: حوضچه کف به عنوان ورودی های آب از طریق کف و دیوارها برای لوله های مکش و فشار و همچنین سایر لوله ها به کار گرفته می شود. برای ساخت حوضچه کف باید از مواد ضدخوردگی استفاده شود.
8- لوله مکش: لوله مکش، پمپ گریز از مرکز را قادر می سازد تا آب را از حوضچه یا مخزن آب بیرون بکشد. با توجه به اینکه سرعت جریان نباید بیش از 2 متر بر ثانیه باشد، ابعاد لوله باید با حجم تحویل پمپ مطابقت داشته باشد.
9- دریچه قطع و تنظیم: این شیر برای قطع لوله مکش یا تنظیم لوله فشار استفاده می شود. از طرف دیگر به عنوان دریچه تنظیم برای کنترل ارتفاع آبنما نیز به کار گرفته می شود.
مطلب پیشنهادی: آبنمای خانگی فایبرگلاس چیست؟ مزایا و معایب + نحوه نگهداری آن
10- لوله فشار: لوله فشار باعث می شود که آب توسط پمپ به یک خروجی یا نازل تغذیه شود. با توجه به اینکه سرعت جریان نباید بیشتر از 2 متر بر ثانیه باشد، ابعاد لوله باید با حجم تحویل پمپ مطابقت داشته باشند. رعایت این بخش به عنوان یکی از اصول طراحی آبنما بسیار مهم است.
11- توزیع کننده آب: توزیع کننده آب وظیفه دارد تا آب عرضه شده توسط پمپ را به چندین جریان شاخه دار تقسیم کند. این قسمت باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا مقاومت اصطکاک کم شده و از تلاطم زیاد اب جلوگیری شود. به منظور تنظیم حجم های مختلف جریان های شاخه دار و ارتفاع مناسب آبنما، شیرهای تنظیم کننده می توانند بر روی خروجی های توزیع کننده آب نصب شوند.
12- اتصالات تخلیه سرریز: اتصالات تخلیه سرریز نوعی دریچه لوله ایستاده است و یک راهکار اقتصادی برای سرریز و زهکشی می باشد. با قرار دادن لوله ایستاده، آب اضافی آبنما تا بالای تاج سرریز به داخل قسمت زهکش تخلیه می شود.
13- تخلیه کف با صفحه خاکی: تخلیه کف با صفحه خاکی، همراه با یک دریچه، برای تخلیه آب حوضچه استفاده می شود. این مورد غالباً همراه با سرریز ترکیبی و اتصالات دیوار داخلی به کار می رود. همچنین، مانع از ورود ذرات زیادی از خاک به داخل لوله تخلیه می شود.
14- سرریز ترکیبی و اتصالات دیوار داخی: اتصالات داخلی سرریز و دیوار داخلی معمولاً درون دیواره آبنما تعبیه می شوند. این ویژگی برای تخلیه آب حوضچه و پُر کردن دوباره آن استفاده می شود.
15- لوله خروجی سرریز: لوله خروجی سرریز به همراه اتصالات خروجی برای تخلیه جریان آب و خالی کردن دوباره آن در حوضچه باید مورد استفاده قرار گیرد.
16- لوله سرریز: لوله سرریز با ترکیب اتصالات دیوار داخلی برای تخلیه آب اضافی آبنما به داخل زهکشی استفاده می شود. ضروری است این قسمت را به عنوان یکی از اصول طراحی آبنما در خاطر ثبت کنید.
17- لوله خروجی: لوله خروجی همراه با زهکشی کف و دریچه تخلیه در خدمت تخلیه آب حوضچه قرار می گیرد.
18- شیر برقی: شیر برقی توسط کنترل سطح الکترونیکی آب نظارت می شود و برای پُر کردن و دوباره خالی کردن آب حوضچه، استفاده می شود.
19- اتصالات ورودی کابل: اتصالات ورودی کابل، در انتهای لوله محافظ کابل و در قسمت زیر حوضچه، به عنوان یک ورودی ضد آب برای کابل برق عمل می کند.
20- لوله محافظ کابل: لوله محافظ کابل در کنار اتصالات ورودی، از آسیب مکانیکی کابل برق جلوگیری می کند.
21- جعبه ترمینال زیر آب: جعبه ترمینال زیر آب برای اتصال و همچنین قطع اتصال کابل های برقی استفاده می شود. این اتصال و قطع کابل های برق، خالی کردن حوضچه را بدون مشکل انجام می دهد.
22- ریل محافظ کابل: از اصول طراحی آبنما که خیلی مهم است، تعبیه ریل محافظ کابل است. ریل محافظت از کابل امکان قرار دادن ایمن و حرفه ای کابل های برق در حوضچه را فراهم کرده و آن ها را از آسیب مکانیکی محافظت می کند.
23- روشنایی نقطه ای در زیر آب: روشنایی فواره ها و نمایشگرهای آب با نورپردازی از نقاط زیر آب در طول شب، جلوه ای زیبا ایجاد می کنند. با استفاده از دیسک های رنگی و تعویض کننده های نوری می توان جلوه های ویژه منحصربه فردی ایجاد کرد.
24- واحد تعویض و کنترل الکترونیکی: این واحد، مرکز تعویض و کنترل تأسیسات آبنما است که مجموعه ای از کلیه اجزای لازم جهت اطمینان از ایمنی الکتریکی، ایمنی شخصی و تجهیزات امنیتی و همچنین روشن و خاموش کردن اتوماتیک پمپ ها هستند.
مطلب پیشنهادی: آبنما دیواری حیاط را چگونه، کجا و با چه متریالی بسازیم؟
25- پوشش مشبک: پوشش مشبک از آسیب های وارده به آبنما جلوگیری می کند. برای مثال، از تماس آب با کلیه تجهیزات الکتریکی جلوگیری می کند.
26- محافظت در طول زمستان: اقدامات احتیاطی برای زمستان باید در مرحله برنامه ریزی انجام شود. مهم تر از همه، باید در صورت لزوم از پمپ ها در برابر یخ زدگی نیز محافظت کرد.
سخن آخر
اصول طراحی آبنما در بالا به طور همه جانبه مورد بحث قرار گرفت. موارد بالا عملاً برای آبنماهای بزرگ شهری تا کوچک خانگی نیز صادق هستند، تنها ممکن است تفاوتی در استفاده و عدم استفاده از برخی موارد بالا داشته باشند. به هر روی، برای ساخت هرگونه آبنما، در نظر دریافت اصول اساسی می تواند به یک نتیجه خارق العاده منجر شود.
منبع: ویکی ساختمانگروه ساختمانی آبان: گروه ساختمانی آبان: بازسازی ساختمان و تعمیرات جزئی و کلی و طراحی ویلا و فضای سبز و روف گاردن، طراحی الاچیق، فروش درب های ضد سرقت را از ما بخواهید.