تخریب 10 خانه تاریخی شیراز به بهانه بازارچه صنایع دستی

به گزارش دوست بلاگ، از سال گذشته تا به امروز 13 خانه تاریخی شیراز برای احداث بازارچه صنایع دستی از بین رفته است.

تخریب 10 خانه تاریخی شیراز به بهانه بازارچه صنایع دستی

بافت تاریخی شیراز یکی از مهم ترین بافت های تاریخی و شهری کشور است، اما در سال های گذشته و با وجود مشخص شدن محدوده آن، مورد دست درازی به بهانه های مختلف قرار گرفته است. اکنون خبر می رسد 10 خانه تاریخی تخریب شده اند.

فاطمه علی اصغر گفت که بیش از 10 خانه تاریخی در گذر سرباغ محله سنگ سیاه شیراز، به بهانه ساخت بازارچه صنایع دستی تخریب شدند. این بازارچه که نام سرای هنر را دارد از سوی شهرداری شیراز در حال اجرایی شدن است. با این وجود، شهردار منطقه 8 شیراز این تخریب ها را تکذیب و اعلام می نماید که اطلاعات اشتباه به رسانه ها داده شده، هرچند که دوستداران میراث فرهنگی عکس های متعددی از این تخریب را در اختیار خبرگزاری قرار داده اند.

بزرگترین تخریب بافت تاریخی شیراز از سال 93 در محدوده ای بسیار وسیع در قلب این شهر کهن شروع شد؛ پس از وقوع این اتفاقات در بافت تاریخی، پیرو مکاتبات معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با مقامات مسئول، هیئتی متشکل از مدیر کل حراست، مدیر کل حفظ و احیا بناها و بافت های تاریخی و نماینده معاونت حقوقی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری راهی شیراز شدند. این اقدام باعث شد که تخریب ها در آن موقع متوقف گردد.

اما این توقف دوامی نیاورد و بار دیگر به شکلی دیگر این تخریب ها از سر گرفته شد. به طوری که در سال گذشته، سه خانه تاریخی به واسطه فعالیت های شهرداری برای احداث بازارچه صنایع دستی از بین رفت. باز هم با اعتراض سازمان میراث فرهنگی احداث این بازارچه نیمه کاره رها شد. با این وجود، چند روز پیش عملیات ساخت این بازارچه دوباره از سر گرفته و این بار 10 خانه قدیمی ویران شده است.

علیرضا گل گلی، کارشناس میراث فرهنگی، درباره تخریب این خانه ها می گوید:

چند روز پیش شهرداری به علت ساخت بازارچه صنایع دستی اقدام به تخریب بیش از ده بنای تاریخی و واجد ارزش های هویت بخش در گذر سر باغ در محله سنگ سیاه کرد تا کنون سازمان میراث فرهنگی در این زمینه واکنش نشان نداده است و کار همچنان ادامه دارد.

به گفته او، سال گذشته نیز طی انجام همین عملیات شهرداری، سه خانه قدیمی را تخریب کرد که در پی پیگیری های سازمان میراث فرهنگی متوقف شد اما متاسفانه دوباره همان عملیات از سر گرفته شده است و این بار تعداد بیشتری از خانه های تاریخی ویران شدند. نبود مشاورهای مطلع، در نظر نگرفتن عناصر و لکه های میراث فرهنگی در بافت، نادیده گرفته شدن حرایم و نبود هماهنگی میان مسئولان شهرداری و میراث فرهنگی همه دست به دست داده که هر بار در هر دوره ای آسیب جدی به بناهای تاریخی وارد می گردد.

به رغم گفته های این کارشناس، شهردوست، شهردار منطقه 8 شیراز می گوید که اطلاعات نادرست در اختیار رسانه ها قرار گرفته است و تا کنون هیچ تخریبی در بافت تاریخی اتفاق نیافتده است.

او تاکید می نماید که آب انبار قدیمی سرجایش است و ما هیچ مسئله ای نداریم و سرای هنر را داریم به نفع مردم سر و سامان می دهیم. این شهردار در پاسخ به این سوال که تخریب های وسیع آسیب جدی به بافت تاریخی زده است، بیایید ببینید، ما هیچ آسیبی به بافت تاریخی وارد ننموده ایم.

چندی پیش، محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، بازدیدی شبانه از بافت تاریخی یزد داشتند که عکس هایشان در شبکه های مجازی منتشر شد، دوستداران میراث فرهنگی در شیراز بارها و بارها در خواست نموده بودند که این بازدید از سایر بافت های تاریخی از جمله شیراز و قزوین هم اتفاق بیافتد.

بافت تاریخی شیراز یکی از مهمترین بافت های تاریخی و شهری کشور است که مساحتی حدود 360 هکتار دارد و در سرانجام سال 88 محدوده بافت تاریخی شیراز در کنار محدوده های بافت تاریخی 103 شهر تاریخی به واسطه ماده 115 قانون چهارم توسعه مشخص محدوده و ابلاغ شد. آئین نامه اجرایی ماده 115 قانون چهارم، وظیفه مشخص محدوده و تهیه و ابلاغ ضوابط حفاظتی را به سازمان میراث فرهنگی واگذار نموده است. آئین نامه اجرایی 115 در حمایت از بافت تاریخی تهیه شده و این ماده که تنفیذی بند ج ماده 166 قانون برنامه سوم است، یکی از کامل ترین قانون هایی است که در جهت حمایت از بافت و مالکان بناهای تاریخی تنظیم شده است.

بعلاوه در ماده 7 آئیننامه تاکید شده، تمام دستگاه های اجرایی مکلف هستند زیرساخت هایی که بافت های شهر احتیاج دارند را تامین نمایند. در جایی دیگر عنوان شده باید به اجرای طرح های ویژه برای بافت ها بپردازند که باید در آن تمام مسائل فرهنگی، مالی، کالبدی، زیست محیطی و مسائل پهنه های بافت در نظر گرفته شده باشد و در همکاری با وزارت مسکن و شورای عالی معماری و شهرسازی به تصویب و اجرا برسد. نکته جالب توجه آن است که عمده اختیارات و مسوولیت های اجرایی به عهده شهرداری ها بوده است و هر بار هم تکه ای از بافت تاریخی از سوی این ارگان ویرانه می گردد.

منبع: کجارو / خبرآنلاین
انتشار: 24 بهمن 1400 بروزرسانی: 24 بهمن 1400 گردآورنده: dostblog.ir شناسه مطلب: 12869

به "تخریب 10 خانه تاریخی شیراز به بهانه بازارچه صنایع دستی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تخریب 10 خانه تاریخی شیراز به بهانه بازارچه صنایع دستی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید